28.10.2009

Hummus, a co tam...

Jak pisać to pisać... ;-)
W poprzednim poście był przepis na placek chlebowy, gdzie wspomniałem o przystawkach. Hmmm.... Wypadałoby, abym dodał coś jeszcze, jak to się mówi: do chlebka... :-D
Oto szybki przepis na hummus, najpopularniejszą przystawkę kuchni arabskiej Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu.

Składniki:
200 g (1 szklanka) ciecierzycy - może być z puszki
1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej
1 szczypta pieprzu mielonego
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kumin albo kamun)

1/2 szklanki ciepłej wody (zawsze można dodać więcej)
4 łyżki pasty sezamowej Tahini
sok z 1 cytryny i skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Cieciorkę i wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Nie może ona być gęsta, powinna mieć konsystencję pasty.
Przekładamy do miseczki, dekorujemy kilkoma czarnymi oliwkami, polewami odrobiną oliwy z oliwek i lekko oprószamy mieloną czerwoną papryką.
Jak to mawiają: ot i cały sekret...
Najlepiej podawać do dań mięsnych o ostrym smaku, ale świetnie smakuje z pieczywem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz