31.08.2010

Mini bułeczki dukanowe!

Ohayo!

Dzisiaj, czysto spontanicznie (a tak naprawdę to od wczoraj) piekę babeczki w wersji mini. Oryginalny przepis znalazłem na blogu Mrs Dukanowej (pozdrawiam) i postanowiłem go lekko (nawet mocno lekko) zmodyfikować do swoich potrzeb.
Natchnął mnie do tego najbardziej niezbędny rekwizyt w kuchni: foremka do muffinek! Składniki, których używam do tego wypieku wystarczają na 12 bułeczek (dziennie można zjeść 3, więc starczają na 4 dni).

Składniki:
5 łyżek stołowych otrębów owsianych
5 łyżek stołowych zmielonych otrębów owsianych
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
1 szczypta soli morskiej
1 łyżeczka drożdży instant (Dr Oetker)
2 jajka
1 łyżeczka słodzika w pudrze
2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego 0%
przyprawy do posypania (tymianek z sezamem, kurkuma, papryka słodka, kolendra mielona)


No dobrze, skoro mamy to wszystko przygotowane to robimy następująco. Drożdże wsypujemy do małej miseczki ze słodzikiem i dodajemy trochę ciepłej wody, aby je ożywić (zostawiamy na 10 minut). Jajka, otręby niezmielone, mąkę kukurydzianą i sól mieszamy razem w misce. Przelewamy drożdże, mieszamy i dodajemy jogurt oraz zmielone otręby i miksujemy jeszcze przez 5 minut.. Po wyrobieniu luźnego ciasta odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Bierzemy blachę-foremkę, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek wszystkie przegródki i nakładamy ciasto łyżką do foremek. Na koniec można posypać przyprawami według uznania (jak kto woli, to może zrobić bułeczki na słodko). A wygląda to tak:
No i finał! Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dolny poziom i pieczemy przez 30 minut. Na następnie na 5 minut przekładamy na górny poziom w piekarniku.
Wyjmujemy bułeczki z piekarnika i pozwalamy im wystygnąć np. na drewnianej deseczce do krojenia.
SMACZNEGO!!!!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz