25.08.2010

Urlopowe śmietankowe szaleństwo!

Ach.... nie ma to jak dobry i aktywny urlop. Aktywny to bardziej w tzw. cudzysłowiu. :)
Tak siedząc i dumając pewnego popołudnia, pomyślałem, że może warto byłoby zjeść coś delikatnie słodkiego na wieczór, ale i zarazem coś nieskomplikowanego.

Czysto spontanicznie powstał deser jogurtowo-migdałowy.

Składniki (na 2 porcje):
200 ml jogurtu naturalnego bez cukru
100 ml mleka 0%
3 łyżeczki słodzika
6 kropel aromatu migdałowego
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
3 łyżeczki żelatyny
1 śmietan fix


Wszystkie składniki wlewamy i wrzucamy do wysokiego naczynia (oczywiście oprócz żelatynki) i miksujemy.
Żelatynę rozrabiamy w 1/2 szklance gorącej wody i studzimy przez parę minut. Następnie dodajemy do reszty i miksujemy ponownie. Rozlewamy do naczyń (2 małe miseczki lub 1 średnia) i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.

Wskazówka dla tych, co nie na diecie... :)
Możecie dodać jakieś suszone lub kandyzowane owoce, ewentualnie bakalie.

Smacznego!

PL

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz