18.07.2010

Pizza a la dieta!

Elo!

Dzisiaj postanowiłem upiec pizzę. Taką dietetyczną. Pomysł narodził się po przeczytaniu bloga poświęconego diecie Dukana (dukan.blox.pl).

Ale znając siebie, uparłem się i zrobiłem własny przepis na bazie oryginalnego przepisu dra Dukana.

Ciasto.
Jako bazy użyłem przepisu na placek dra Dukana, odrobinę zmodyfikowany na potrzeby pizzy. :)

2 łyżki stołowe otrąb owsianych (zmielonych)
1 łyżka stołowa otrąb przennych (także zmielonych)
3 jajka 
1 łyżka stołowa serka wiejskiego light
2 łyżki stołowe serka homogenizowanego 
(zamiast topionego light "Krówka Śmieszka", bo nigdzie go nie mogę dostać...)
sól, pieprz


Po zmieszaniu składników, wlać na dobrze nagrzaną patelnię teflonową (najlepiej 28 cm). Piec na niej przez 30 minut. Nastepnie zdjąć z ognia i przełożyć na blachę do pizzy. Posmarować passatą, posypać serem własnej roboty (przepis na blogu wymienionym wyżej), ułożyć składniki i całość do piekarnika na 15 minut (temp. 220 stopni Celsjusza).

I... gotowe!

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. yesss, kolejny facet na protalu :D pizza genialna, dobry pomysł z tym smażeniem, no i co ważne: nie ma w składzie skrobii.

    zapraszam na mojego bloga z przepisami:

    www.proteiny.blogspot.com


    pozdrawiam i dużych spadków życzę!

    OdpowiedzUsuń