31.07.2010

Placek krabowy

Elo!

Dzisiaj dzień gotowania... Na cel wziąłem placek krabowy. Oczywiście całość oparłem na lekko zmodyfikowanym przepisie dra Dukana na placek na słono.

Składniki:
2 łyżki stołowe otrębów owsianych (zmielonych na mąkę)
1 łyżka stołowa otrębów pszennych (tak jak wyżej)
3 łyżki stołowe  serka homogenizowanego naturalnego
szczypta soli, szczypta pieprzu
szczypta suszonego tymianku
3 żółtka
3 białka (ubite na pianę)
sok z 1/2 cytryny
1 puszka mięsa z kraba (firmy Kier)


Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy ze sobą na masę. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy. Następnie przelewamy całość na rozgrzaną patelnię teflonową i pieczemy na małym ogniu przez 30 minut. Potem przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 5 minut. I to wszystko! Można jeść na ciepło i na zimno. Polecam do tego sos jogurtowy z sokiem z cytryny oraz łyżeczką musztardy Dijon i szczyptą koperku.

Pozdrawiam
P  :)

1 komentarz:

  1. no, w końcu nowy wpis!
    brzmi niebiańsko, kraba kocham, ale skąd wziąć takiego z puszki? gdzie kupiłes? pozdro

    OdpowiedzUsuń